10 activiteiten om de motoriek van je peuter te verbeteren

IIlse 6 september 2023 09:23

De motoriek van je peuter ontwikkelt zich in een razend tempo. Het is belangrijk om deze ontwikkeling te stimuleren met verschillende activiteiten. En laten we eerlijk zijn, wat is er leuker dan samen spelen en leren? Hier zijn 10 activiteiten waarmee je de motoriek van je peuter kunt verbeteren.

1. Stapelen en bouwen

Het bouwen van torens met blokken of het stapelen van voorwerpen is een geweldige manier om de fijne motoriek te oefenen. Dit helpt bij het ontwikkelen van de hand-oogcoördinatie. Geef je peuter bouwstenen of stapelringen en zie hoe ze genieten van het opbouwen en omgooien van hun creaties.

2. Tekenen en kleuren

Tekenen en kleuren zijn niet alleen creatieve activiteiten, maar ook geweldige manieren om de handvaardigheid te verbeteren. Zorg voor grote, makkelijk vast te houden krijtjes, stiften of kleurpotloden en laat je peuter zijn artistieke kant ontdekken.

3. Bal spelen

Het gooien en vangen van een bal is een uitstekende activiteit voor de groeve motoriek. Begin met een grote zachte bal en naarmate je peuter beter wordt, kun je overstappen op kleinere ballen.

4. Puzzelen

Puzzels zijn perfect voor het ontwikkelen van de probleemoplossende vaardigheden en de fijne motoriek. Begin met eenvoudige puzzels met grote stukken en voer de moeilijkheidsgraad langzaam op.

5. Kleien

Met klei werken is niet alleen leuk, maar het is ook een geweldige manier om de handkracht te verbeteren. Laat je peuter figuren maken, de klei rollen of platdrukken.

6. Knutselen

Knippen, plakken, vouwen; knutselen is een veelzijdige activiteit die verschillende motorische vaardigheden bij je peuter kan verbeteren. Zorg voor veilige scharen en lijm en laat je peuter onder toezicht knutselen.

7. Water spelletjes

Wateractiviteiten zijn geweldig voor kinderen. Het gieten, scheppen en roeren van water helpt bij het ontwikkelen van de coördinatie en balans.

8. Buitenspelen

Klimmen, rennen en springen; buitenspelen is niet alleen leuk, maar ook ontzettend goed voor de motorische ontwikkeling. Zorg voor een veilige speelomgeving en laat je peuter de wereld ontdekken.

9. Dansen en bewegen op muziek

Dansen is een leuke en effectieve manier om het bewegingsgevoel en ritme te ontwikkelen. Zet wat muziek op en laat je peuter lekker bewegen en dansen.

10. Oefenen met eetgerei

Laat je peuter oefenen met een vork en lepel. Dit bevordert niet alleen de zelfstandigheid, maar ook de fijne motoriek.

Hier is een handige tabel die deze activiteiten en de vaardigheden die ze verbeteren, samenvat:

Activiteit Vaardigheid
Stapelen en bouwen Fijne motoriek
Tekenen en kleuren Handvaardigheid
Bal spelen Grove motoriek
Puzzelen Probleemoplossende vaardigheden
Kleien Handkracht
Knutselen Motorische vaardigheden
Water spelletjes Coördinatie en balans
Buitenspelen Motorische ontwikkeling
Dansen en bewegen op muziek Bewegingsgevoel en ritme
Oefenen met eetgerei Zelfstandigheid en fijne motoriek

Onthoud, elke peuter ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Deze activiteiten zijn bedoeld als leidraad en niet als strikte voorschriften. Het belangrijkste is dat jullie beiden plezier hebben tijdens deze activiteiten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.