3 technieken om je kind te leren delen

IIlse 16 augustus 2023 20:52

Het leren van delen is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Het helpt ze om te leren samenwerken, om empathie te tonen en om vriendschappen te ontwikkelen. Maar hoe kun je je kind helpen om deze belangrijke vaardigheid te leren? Hier zijn drie technieken die je kunt proberen.

Techniek 1: Rolmodellen gebruiken

Kinderen leren veel door te observeren. Laat je kind zien hoe je zelf deelt met anderen en leg uit waarom je dat doet. Bijvoorbeeld, als je een stuk taart hebt, kun je zeggen: "Ik heb deze taart. Ik ga het delen met jou, zodat we er allebei van kunnen genieten."

Je kunt ook boeken lezen over personages die delen, of laat je kind zien hoe zijn favoriete tv-personages delen.

Techniek 2: Spelenderwijs leren

Een andere manier om kinderen te leren delen is door middel van spel. Je kunt spellen spelen waarbij delen een onderdeel is, zoals een bordspel waarbij spelers moeten samenwerken en middelen moeten delen om te winnen.

Hier zijn enkele spellen die je kunt proberen:

  • "Memory". Dit spel helpt kinderen te leren delen omdat ze de kaarten moeten doorgeven.

  • "Candyland". Dit spel leert kinderen om beurten te nemen en te delen.

  • "Uno". Dit spel leert kinderen om beurten te nemen en te wachten.

Techniek 3: Positieve bekrachtiging

Positieve bekrachtiging betekent dat je je kind beloont wanneer ze delen. Dit kan zo eenvoudig zijn als het geven van complimenten of knuffels, of je kunt een beloningssysteem opzetten waarbij je kind punten of stickers verdient voor het delen.

Het is belangrijk om niet alleen te focussen op het resultaat (dat je kind deelt), maar ook op het proces. Prijs je kind voor het proberen te delen, zelfs als het niet helemaal lukt.

Hoop dat deze technieken je helpen bij het leerproces van je kind om te delen. Onthoud dat elk kind anders is en dat wat voor de een werkt, misschien niet voor de ander werkt. Het belangrijkste is om geduldig en consistent te zijn en je kind te begeleiden in dit leerproces.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.