5 effectieve technieken voor baby slaaptraining

IIlse 2 september 2023 13:11

Als ouder wil je niets liever dan dat je baby 's nachts goed slaapt. Niet alleen omdat dit betekent dat jij ook een goede nachtrust krijgt, maar ook omdat slaap essentieel is voor de gezondheid en het welzijn van je kind. Gelukkig zijn er verschillende technieken die je kunt proberen om je baby te helpen beter te slapen. In dit artikel delen we 5 effectieve technieken voor baby slaaptraining die je kunt proberen.

1. De Ferber methode

Eén van de bekendste methodes voor baby slaaptraining is de Ferber methode. Deze methode, ook wel bekend als 'gegradueerd negeren', houdt in dat je je baby steeds een beetje langer alleen laat voordat je naar hem toe gaat om hem te troosten. Het idee hierachter is dat je baby leert dat hij zelf in slaap kan vallen.

2. De 'pick up, put down' methode

Een andere effectieve techniek is de 'pick up, put down' methode. Bij deze methode pak je je baby op als hij huilt, maar leg je hem weer neer zodra hij rustig is. Het doel is om je baby te leren dat hij zelfstandig kan slapen, zonder dat hij daarvoor getroost hoeft te worden.

3. Het 'no cry' slaap oplossing

De 'no cry' slaap oplossing is een zachte methode waarbij je je baby geleidelijk leert om zelf in slaap te vallen. Bij deze techniek ga je geleidelijk minder ingrijpen als je baby wakker wordt, tot je uiteindelijk helemaal niet meer hoeft in te grijpen.

4. Het 'baby whisperer' methode

Bij de 'baby whisperer' methode besteed je veel aandacht aan de signalen die je baby geeft. Je probeert te begrijpen wat je baby nodig heeft en past je routine daarop aan. Deze methode vereist wat meer geduld, maar kan zeer effectief zijn.

5. De 'fading' methode

De laatste methode die we bespreken is de 'fading' methode. Bij deze techniek verlaag je geleidelijk de hoeveelheid hulp die je je baby geeft om in slaap te vallen. Het doel is om je baby uiteindelijk zelfstandig in slaap te laten vallen.

Methode Kenmerken
Ferber Gradueel negeren
Pick up, put down Baby oppakken bij huilen, neerleggen bij rust
No Cry Geleidelijk minder ingrijpen
Baby Whisperer Aandacht voor signalen baby
Fading Geleidelijk minder hulp bij het in slaap vallen

Het belangrijkste bij het kiezen van een methode is dat je iets kiest wat bij jou en je baby past. Elke baby is immers uniek en wat bij de ene baby werkt, werkt misschien niet bij de andere. Wees ook geduldig en houd er rekening mee dat het even kan duren voordat de nieuwe slaaproutine effect heeft.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.