5 tips om je kind te motiveren om te lezen

CCarlijn 1 september 2023 23:51

Als ouder wil je dat je kind niet alleen goed kan lezen, maar ook plezier heeft in lezen. Maar hoe bereik je dat? Hier zijn vijf tips die je kunnen helpen om je kind te motiveren om te lezen.

Maak lezen leuk

1. Kies boeken die aansluiten bij de interesses van je kind. Als je kind dol is op dinosaurussen, haal dan boeken in huis over deze prehistorische wezens. Hetzelfde geldt voor ieder ander onderwerp waar je kind interesse in toont. Door boeken te kiezen die aansluiten bij de persoonlijke interesses van je kind, wordt lezen een stuk aantrekkelijker.

Laat je kind zelf kiezen

2. Laat je kind zelf boeken uitkiezen. Ga samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een boek uitzoeken. Dit geeft je kind het gevoel dat hij of zij controle heeft over wat hij of zij leest, wat het leesplezier kan vergroten.

Maak lezen tot een gewoonte

3. Maak van lezen een dagelijkse gewoonte. Door elke dag een vast leesmoment in te plannen, wordt lezen een deel van de routine. Dit kan vlak voor het slapengaan zijn, of misschien na het avondeten.

Lees samen

4. Lees samen met je kind. Samen lezen kan een gezellige activiteit zijn die het leesplezier bevordert. Bovendien kun je als ouder helpen met moeilijke woorden en kan je uitleg geven over de inhoud van het verhaal.

Gebruik technologie

5. Maak gebruik van technologie. In dit digitale tijdperk zijn er tal van apps en e-books beschikbaar die lezen leuker en interactiever kunnen maken. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor kinderen die van nature meer aangetrokken zijn tot schermen.

Hieronder staat een overzichtelijke tabel met de tips:

Tips Hoe toe te passen
Maak lezen leuk Kies boeken die aansluiten bij de interesses van je kind
Laat je kind zelf kiezen Ga samen naar de bibliotheek en laat je kind zelf een boek uitzoeken
Maak lezen tot een gewoonte Plan elke dag een vast leesmoment in
Lees samen Lees samen met je kind en help met moeilijke woorden
Gebruik technologie Maak gebruik van lees-apps en e-books

Onthoud, het doel is niet alleen om je kind aan het lezen te krijgen, maar ook om ervoor te zorgen dat je kind van lezen geniet. Als je deze tips in praktijk brengt, kan je kind op een leuke en effectieve manier aan de slag gaan met lezen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.