7 tekenen dat je kind mogelijk extra ondersteuning op school nodig heeft

IIlse 3 oktober 2023 16:47

Het herkennen van de behoefte aan extra ondersteuning bij je kind kan een uitdaging zijn. Elk kind is uniek en heeft zijn eigen manier van leren. Echter, er zijn enkele algemene tekenen die erop kunnen wijzen dat je kind wat extra hulp kan gebruiken op school. Hier zijn 7 tekenen waar je op kunt letten.

1. Moeite met het bijhouden van schoolwerk

Als je kind regelmatig moeite heeft met het bijhouden van het schoolwerk, kan dit een teken zijn dat ze extra steun nodig hebben. Dit kan zich uiten in het niet tijdig af hebben van huiswerk, het missen van deadlines of het worstelen met bepaalde vakken.

2. Lage cijfers

Ook lage cijfers kunnen een teken zijn dat je kind extra ondersteuning nodig heeft. Vergeet echter niet dat een enkel laag cijfer niet per se een probleem hoeft te vormen, maar als je een patroon ziet van lage cijfers, kan dit een rode vlag zijn.

3. Gebrek aan interesse in school

Een gebrek aan interesse of enthousiasme voor school kan ook een teken zijn dat je kind ondersteuning nodig heeft. Dit kan komen door frustratie of het gevoel hebben dat ze het niet aankunnen.

4. Verandering in gedrag

Als je veranderingen in het gedrag van je kind ziet, zoals plotselinge woede-uitbarstingen, teruggetrokken gedrag of slapeloosheid, kan dit ook een teken zijn dat er iets aan de hand is.

5. Moeite met concentratie

Concentratieproblemen kunnen een teken zijn van leerproblemen. Als je kind vaak afgeleid is of moeite heeft om zich op één taak te concentreren, kan extra ondersteuning nodig zijn.

6. Weigeren om naar school te gaan

Weigeren om naar school te gaan kan een sterke indicatie zijn dat je kind worstelt. Dit kan het resultaat zijn van angst, pesten of worstelen met het schoolwerk.

7. Signalen van stress

Als je kind tekenen van stress vertoont, zoals hoofdpijn, maagpijn of zelfs paniekaanvallen, kan dit een teken zijn dat ze extra ondersteuning op school nodig hebben.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze signalen niet altijd betekenen dat je kind extra hulp nodig heeft. Ze kunnen ook tekenen zijn van andere problemen, zoals een medische aandoening of een moeilijke situatie thuis. Daarom is het altijd een goed idee om met een professional te praten als je je zorgen maakt over je kind.

Hier is een korte samenvatting van de 7 tekenen dat je kind mogelijk extra ondersteuning op school nodig heeft:

Tekenen Beschrijving
Moeite met schoolwerk bijhouden Kind heeft vaak moeite met deadlines en huiswerk
Lage cijfers Constante lage cijfers in verschillende vakken
Gebrek aan interesse Kind toont weinig enthousiasme of interesse voor school
Verandering in gedrag Plotselinge gedragsveranderingen zoals woede-uitbarstingen of teruggetrokken gedrag
Concentratieproblemen Kind heeft moeite om zich te concentreren op taken
Weigeren naar school te gaan Kind wil vaak niet naar school
Signalen van stress Kind toont tekenen van stress zoals hoofdpijn of paniekaanvallen

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.