7 tips om je kind te helpen bij het maken van vrienden op school

IIlse 18 september 2023 23:42

Het is voor ieder kind belangrijk om vrienden te hebben op school. Vriendschappen bieden kinderen niet alleen plezier, maar helpen ze ook om belangrijke sociale vaardigheden te ontwikkelen. Als ouder kan het soms lastig zijn om je kind in deze sociale situaties te ondersteunen. Daarom hebben we hier 7 tips verzameld om je kind te helpen bij het maken van vrienden op school.

1. Stimuleer interactie met leeftijdsgenoten

Motiveren van je kind om deel te nemen aan activiteiten waar leeftijdsgenoten ook bij betrokken zijn, kan helpen bij het maken van vrienden. Dit kan zijn op school, maar ook in de vrije tijd, zoals bij een sportclub of hobbyclub.

2. Oefen sociale vaardigheden

Het is belangrijk om sociale vaardigheden zoals delen, beurten nemen en geduld te oefenen. Je kunt rollenspelen doen met je kind om deze vaardigheden thuis te oefenen.

3. Moedig empathie aan

Empathie is een cruciale vaardigheid in het opbouwen van sterke vriendschappen. Het helpt kinderen om beter te begrijpen hoe anderen zich voelen, en hierop te reageren op een zorgzame manier.

4. Wees een rolmodel

Kinderen leren veel van het kijken naar hun ouders. Probeer dus een goed rolmodel te zijn door zelf ook positieve en gezonde vriendschappen te onderhouden.

5. Geef ze tijd

Het is belangrijk om geduld te hebben en je kind tijd te geven. Niet elk kind maakt op dezelfde manier of in hetzelfde tempo vrienden.

6. Leer ze omgaan met afwijzing

Afwijzing is een deel van het leven en het is belangrijk dat kinderen leren hoe ze hiermee om kunnen gaan. Dit kan hen helpen om veerkrachtig te worden en om te gaan met toekomstige uitdagingen.

7. Bied ondersteuning

Blijf met je kind praten over hun ervaringen en gevoelens. Laat ze weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen voor ondersteuning en advies.

In de volgende tabel staan enkele do's en don'ts voor ouders die hun kind willen helpen bij het maken van vrienden op school.

Do's Don'ts
Stimuleer interactie met leeftijdsgenoten Druk je kind niet om bepaalde vrienden te maken
Oefen sociale vaardigheden Negeer de gevoelens van je kind niet
Moedig empathie aan Wees geen slecht rolmodel
Geef ze tijd Geef niet op als het niet meteen lukt

Het helpen van je kind bij het maken van vrienden op school kan een uitdaging zijn, maar met geduld, begrip en de juiste hulpmiddelen kun je je kind ondersteunen in dit belangrijke aspect van hun leven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.