De 10 meest voorkomende kinderziektes: wat ouders moeten weten

CCarlijn 1 oktober 2023 07:01

Als ouder wil je niets liever dan je kind gezond en gelukkig zien. Maar ondanks onze beste inspanningen, krijgen kinderen soms ziektes. Het is belangrijk om bewust te zijn van de meest voorkomende kinderziektes, zodat je weet wat je kunt verwachten en hoe je kunt handelen. Hier zijn de 10 meest voorkomende kinderziektes en wat je als ouder moet weten.

Waterpokken

Waterpokken is een zeer besmettelijke ziekte die vooral bij kinderen voorkomt. De symptomen zijn koorts en een jeukende uitslag van blaasjes. Hoewel waterpokken meestal niet ernstig is, kan het soms leiden tot complicaties zoals huidinfecties of longontsteking.

Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke virusinfectie. Ouders moeten letten op symptomen zoals hoge koorts, loopneus, hoesten, rode ogen, en een rode vlekjes die beginnen bij het gezicht. Vaccinatie is de beste manier om je kind tegen mazelen te beschermen.

Rodehond

Rodehond, of rubella, is een virusinfectie die milde symptomen veroorzaakt zoals lichte koorts en een rode uitslag. Hoewel het meestal niet ernstig is bij kinderen, kan het gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen.

De vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een virusinfectie die een felrode uitslag op de wangen veroorzaakt, gevolgd door een lichtere uitslag op het lichaam. Het is meestal niet ernstig, maar het kan pijn in de gewrichten veroorzaken bij oudere kinderen en volwassenen.

De zesde ziekte

De zesde ziekte is een virusinfectie die een hoge koorts veroorzaakt, gevolgd door een roze uitslag. Het is meestal niet ernstig en gaat vanzelf over.

Kinkhoest

Kinkhoest is een ernstige bacteriële infectie die hevige hoestbuien veroorzaakt. Het kan zeer gevaarlijk zijn voor baby's, dus vaccinatie is cruciaal.

Hand-, voet- en mondziekte

Hand-, voet- en mondziekte is een virusinfectie die pijnlijke blaasjes in de mond en uitslag op de handen en voeten veroorzaakt. Het is meestal niet ernstig en gaat vanzelf over.

Bof

Bof is een virusinfectie die zwelling van de speekselklieren veroorzaakt. Het kan ernstige complicaties veroorzaken zoals doofheid, dus vaccinatie is belangrijk.

Roodvonk

Roodvonk is een bacteriële infectie die een ruwe, rode uitslag veroorzaakt. Het kan worden behandeld met antibiotica.

Krentenbaard

Krentenbaard is een bacteriële huidinfectie die rode, jeukende plekken veroorzaakt. Het is zeer besmettelijk en kan worden behandeld met antibiotica.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel deze ziekten veel voorkomen, preventie door middel van hygiëne en vaccinatie de beste manier is om je kind te beschermen. Raadpleeg altijd een arts bij twijfel over de gezondheid van je kind.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.