De 5 meest voorkomende angsten bij kinderen

CCarlijn 22 augustus 2023 12:57

Het komt vaak voor dat kinderen bepaalde angsten ontwikkelen terwijl ze opgroeien. Deze angsten kunnen variëren van eenvoudige dingen zoals het donker, tot meer complexe zaken zoals verlatingsangst. In dit artikel bespreken we de vijf meest voorkomende angsten bij kinderen en geven we enkele tips over hoe je als ouder deze angsten kunt beheersen en verminderen.

Angsten bij kinderen

Kinderen kunnen om verschillende redenen angsten ontwikkelen. Deze kunnen verband houden met hun ontwikkeling, ervaringen of omgeving. Het is belangrijk om te begrijpen dat angsten een normaal deel zijn van de kindertijd en dat de meeste kinderen deze angsten ontgroeien.

De 5 meest voorkomende angsten

Hier is een overzicht van de meest voorkomende angsten bij kinderen:

  1. Angst voor het donker: Dit is een zeer veel voorkomende angst bij jonge kinderen. Het kan helpen om een nachtlampje in hun kamer te plaatsen of om samen een boek te lezen voor het slapengaan.
  2. Verlatingsangst: Dit komt vaak voor bij peuters. Ze kunnen angstig worden als ze worden achtergelaten bij een oppas of op een kinderdagverblijf. Het kan helpen om een vast afscheidsritueel te hebben.
  3. Angst voor vreemden: Deze angst is vooral bij baby's en peuters. Ze kunnen bang zijn voor mensen die ze niet kennen. Het is belangrijk om je kind gerust te stellen en ze tijd te geven om aan nieuwe mensen te wennen.
  4. Angst voor dieren: Sommige kinderen zijn bang voor dieren, of het nu huisdieren zijn of dieren in de dierentuin. Het kan helpen om je kind langzaam aan dieren te laten wennen.
  5. Angst voor dokter of tandarts: Veel kinderen zijn bang voor doktersbezoeken of tandartsbezoeken. Het kan helpen om hen voor te bereiden op wat er gaat gebeuren en om hen te belonen na het bezoek.

Tips om angsten bij kinderen te verminderen

Hier zijn wat tips om angsten bij kinderen te verminderen:

  • Praat over hun angsten: Communicatie is de sleutel. Moedig je kind aan om over hun angsten te praten. Laat ze weten dat het oké is om bang te zijn en dat iedereen angsten heeft.
  • Geef ondersteuning en geruststelling: Zorg ervoor dat je kind weet dat je er voor ze bent. Geef ze geruststelling en troost als ze angstig of bang zijn.
  • Gebruik positieve versterking: Beloon je kind als ze met hun angsten omgaan. Dit kan hen aanmoedigen om hun angsten te overwinnen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.