De impact van echtscheiding op tieners: hoe kun je helpen?

IIlse 14 september 2023 19:02

Het is geen geheim dat echtscheiding een grote impact kan hebben op kinderen, vooral tijdens de tienerjaren. Dit is een tijd van grote veranderingen op het gebied van persoonlijke en sociale ontwikkeling. Een echtscheiding kan deze toch al moeilijke tijd nog uitdagender maken. Als ouder of verzorger vraag je je misschien af hoe je kunt helpen. In dit artikel geven we je enkele tips.

Begrijp wat er gebeurt

Als eerste is het belangrijk om te begrijpen wat er in het hoofd van je tiener omgaat. Tieners ervaren vaak een breed scala aan emoties tijdens en na een echtscheiding. Deze kunnen variëren van verdriet en angst tot woede en verwarring. Het is belangrijk om deze emoties te erkennen en ruimte te geven voor expressie.

Communicatie is de sleutel

Het is essentieel om open te communiceren met je tiener. Dit betekent niet alleen praten, maar vooral luisteren. Geef ze de kans om te praten over hun gevoelens en ervaringen. Wees eerlijk over wat er gebeurt, zonder ze te belasten met te veel volwassen problemen.

Zorg voor stabiliteit

In tijden van verandering hebben tieners stabiliteit nodig. Probeer zoveel mogelijk routine en consistentie te behouden in hun leven. Dit kan betekenen dat je je inzet om bepaalde activiteiten of routines in stand te houden, ongeacht welke ouder op dat moment verantwoordelijk is.

Zoek professionele hulp

Sommige tieners kunnen baat hebben bij professionele hulp, zoals een therapeut of schoolbegeleider. Dit kan hen een veilige ruimte bieden om hun gevoelens en zorgen te uiten en om te leren omgaan met de veranderingen in hun leven.

Geef het tijd

Het is belangrijk om te onthouden dat herstel tijd kost. Het is normaal dat tieners een tijdje worstelen met de gevolgen van een echtscheiding. Wees geduldig en geef ze de tijd om zich aan te passen.

Om een ​​beter idee te krijgen van hoe tieners kunnen reageren op echtscheiding en hoe je kunt helpen, bekijk de onderstaande tabel.

Leeftijdsgroep Mogelijke reacties Hoe te helpen
13-15 jaar Woede, schuld, verwarring Open communicatie, professionele hulp
16-18 jaar Angst, depressie, verantwoordelijkheidsgevoel Stabiliteit, tijd voor aanpassing

Tot slot, onthoud dat elke tiener anders is en dat er geen 'one size fits all' benadering is. Het beste wat je kunt doen is aanwezig zijn, ondersteunend zijn en de nodige hulp bieden wanneer nodig.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.