De rol van speelgoed in genderidentiteit

IIlse 17 augustus 2023 19:01

Het lijkt misschien een eenvoudige beslissing bij het kiezen van speelgoed voor kinderen: auto's en actiefiguren voor jongens, poppen en speelgoedkeukens voor meisjes. Maar is het echt zo simpel? En wat is de rol van speelgoed in genderidentiteit?

Invloed van speelgoed op genderidentiteit

Speelgoed is meer dan alleen spelletjes. Het speelgoed dat kinderen kiezen en hoe ze ermee omgaan, kan hun ideeën en overtuigingen over geslacht vormen. Traditioneel 'jongens'-speelgoed stimuleert vaak fysieke activiteit, concurrentie, risiconemen en zelfstandig spel. Aan de andere kant, 'meisjes'-speelgoed moedigt vaak empathie, zorgzaamheid, samenwerking en rollenspel aan. Dit kan leiden tot stereotiepe ideeën over 'mannelijk' en 'vrouwelijk' gedrag.

Genderneutraal speelgoed: een oplossing?

De laatste jaren is er meer aandacht voor genderneutraal speelgoed. Dit soort speelgoed is ontworpen om kinderen te laten spelen zonder vooropgezette ideeën over geslacht. Het kan kinderen helpen om een breder scala aan vaardigheden en interesses te ontwikkelen. Bovendien kunnen kinderen zich vrijer voelen om hun eigen identiteit te ontdekken en uit te drukken.

Keuzes van ouders en speelgoed

Ouders spelen ook een grote rol in de speelgoedkeuze van kinderen. Zij kunnen hun kinderen aanmoedigen om niet enkel te spelen met het speelgoed dat traditioneel geassocieerd wordt met hun geslacht. Het is belangrijk voor ouders om het gesprek over genderidentiteit en speelgoedkeuze open te houden.

Voorbeelden van genderneutraal speelgoed

Hier zijn enkele voorbeelden van speelgoed dat kan worden beschouwd als genderneutraal:

  1. Constructiespeelgoed
  2. Wetenschapssets
  3. Creatief speelgoed (zoals klei en schilder sets)
  4. Muziekinstrumenten
  5. Bordspellen

Door te kiezen voor genderneutraal speelgoed kunnen kinderen hun eigen interesses en identiteit ontdekken, zonder te worden beperkt door stereotiepe ideeën over geslacht. Op deze manier kan speelgoed een positieve rol spelen in de ontwikkeling van de genderidentiteit van kinderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.