De voordelen van mindfulness voor kinderen: 5 oefeningen om te proberen

CCarlijn 16 september 2023 07:01

Het is geen geheim dat mindfulness een krachtig hulpmiddel kan zijn voor volwassenen. Maar wist je dat mindfulness ook enorm voordelig kan zijn voor kinderen? Hoewel het concept van mindfulness misschien wat overweldigend lijkt voor jongere leeftijdsgroepen, zijn er tal van eenvoudige manieren om kinderen kennis te laten maken met deze waardevolle vaardigheid.

Voordelen van mindfulness voor kinderen

Verbeterde concentratie: Onderzoek heeft aangetoond dat mindfulness kinderen kan helpen hun aandacht en focus te verbeteren.

Verminderde angst: Door te leren in het moment te leven, kunnen kinderen hun angstniveau verminderen.

Verhoogde emotionele intelligentie: Mindfulness kan kinderen helpen hun gevoelens beter te begrijpen en te beheersen.

Betere sociale vaardigheden: Kinderen die mindfulness beoefenen, kunnen beter omgaan met anderen en hebben vaak betere sociale vaardigheden.

Gezien deze voordelen, is het de moeite waard om mindfulness aan kinderen te introduceren. Hier zijn vijf eenvoudige oefeningen die je kunt proberen.

5 mindfulness oefeningen voor kinderen

  1. Ademhalingsoefening: Leer kinderen om zich te concentreren op hun ademhaling. Laat ze diep ademhalen, hun adem even vasthouden en dan langzaam uitademen.

  2. Zintuiglijke oefening: Moedig kinderen aan om hun zintuigen te gebruiken om de wereld om hen heen waar te nemen. Laat ze bijvoorbeeld vijf dingen noemen die ze kunnen zien, vier dingen die ze kunnen aanraken, drie dingen die ze kunnen horen, twee dingen die ze kunnen ruiken en een ding dat ze kunnen proeven.

  3. Lichaamsscan: Teach children to focus on different parts of their body. Ask them to close their eyes and focus on how each part of their body feels, starting from their toes and working up to their head.

  4. Visualisatie: Laat kinderen een rustige en vredige plek visualiseren. Dit kan een echt plek zijn, zoals een strand of een bos, of een fantasieplaats.

  5. Dankbaarheidsoefening: Leer kinderen om elke dag een moment van dankbaarheid te hebben. Laat ze nadenken over iets waar ze dankbaar voor zijn en waarom.

Het oefenen van mindfulness kan voor kinderen een waardevolle vaardigheid zijn die ze gedurende hun hele leven kunnen gebruiken. Het is nooit te vroeg om te beginnen met het introduceren van deze belangrijke technieken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.