Driftbuien bij peuters: hoe ermee om te gaan?

CCarlijn 16 augustus 2023 07:06

Het is een bekend scenario voor veel ouders: je peuter heeft een driftbui. Het kan om het minste of geringste zijn, zoals het verkeerde kleur bordje voor het avondeten of dat zijn favoriete knuffel niet in de buurt is. Driftbuien zijn een normaal onderdeel van de peuterjaren, maar ze kunnen zwaar zijn voor ouders. Hoe ga je ermee om? We hebben een aantal tips en trucs verzameld om je te helpen bij het omgaan met peuter driftbuien.

Begrijp driftbuien bij peuters

Voordat je kunt leren hoe je met peuter driftbuien om kunt gaan, is het belangrijk om te begrijpen waarom ze gebeuren. Peuters hebben nog niet de vaardigheden om hun gevoelens effectief te communiceren. Daarom uiten ze hun frustratie en woede vaak door middel van driftbuien. Hier zijn een paar redenen waarom peuters driftbuien kunnen krijgen:

 • Moeheid: Een vermoeide peuter is een chagrijnige peuter. Zorg ervoor dat je kleintje genoeg slaapt om driftbuien te voorkomen.

 • Honger: Net als bij volwassenen kan honger ook bijdragen aan een slecht humeur bij peuters.

 • Overweldigd voelen: Peuters kunnen zich overweldigd voelen door te veel prikkels en kunnen dit uiten door middel van een driftbui.

Beste manieren om peuter driftbuien te hanteren

Nu je begrijpt waarom je peuter driftbuien kan hebben, zijn hier een aantal manieren om ermee om te gaan:

 • Blijf kalm: Het is belangrijk om kalm te blijven tijdens een driftbui. Je kalmte kan je peuter helpen om ook te kalmeren.

 • Negeer de driftbui: In sommige gevallen kan het negeren van de driftbui de beste optie zijn. Geef niet toe aan hun eisen alleen maar om een einde te maken aan de driftbui.

 • Afleiding: Probeer je peuter af te leiden met iets anders wanneer je een driftbui ziet aankomen.

 • Luister naar je peuter: Probeer te begrijpen wat je peuter probeert te communiceren. Dit kan helpen om de driftbui te beëindigen.

Tips om met peuter driftbuien om te gaan

Hier zijn nog een paar extra tips om met peuter driftbuien om te gaan:

 1. Anticipeer op driftbuien: Als je weet dat je peuter waarschijnlijk een driftbui zal hebben in bepaalde situaties, probeer dan vooruit te plannen. Bijvoorbeeld, zorg ervoor dat je snacks bij je hebt als je weet dat je peuter hongerig wordt als je onderweg bent.

 2. Communiceer duidelijk: Peuters begrijpen meer dan je denkt. Geef duidelijke instructies en stel grenzen.

 3. Toon empathie: Laat je peuter weten dat je begrijpt hoe hij zich voelt. Dit kan helpen om de situatie te de-escaleren.

 4. Wees consistent: Als je consequent dezelfde reactie geeft op driftbuien, zal je peuter uiteindelijk leren wat hij kan verwachten.

Het omgaan met peuter driftbuien kan een uitdaging zijn, maar onthoud dat het een normaal onderdeel is van hun ontwikkeling. Met geduld, begrip en consistentie, kun je de driftbuien van je peuter beheersen en je kind helpen om te leren omgaan met frustratie op een gezonde manier.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.