Een tiener helpen een gezond lichaamsbeeld te ontwikkelen

IIlse 30 augustus 2023 07:12

In de tienerjaren maken kinderen veel veranderingen door, zowel fysiek als emotioneel. Deze periode kan zorgen voor onzekerheid over het eigen lichaam. Het is daarom belangrijk om te leren hoe je je tiener kunt helpen bij het ontwikkelen van een gezond lichaamsbeeld. Dit kan bijdragen aan hun zelfvertrouwen en algehele welzijn. Hieronder volgen enkele adviezen.

Praten over het lichaamsbeeld

Begin met open gesprekken over het lichaamsbeeld. Let hierbij op je woordkeuze. Probeer positieve woorden te gebruiken en focus niet op het uiterlijk, maar op de kwaliteiten en vaardigheden van je tiener. Vermijd ook negatieve opmerkingen over je eigen lichaam. Dit kan namelijk invloed hebben op hoe je kind naar zijn of haar eigen lichaam kijkt.

Focus op gezondheid en niet op gewicht

Leg de nadruk op het belang van gezondheid, in plaats van op gewicht of uiterlijk. Moedig je tiener aan om gezonde keuzes te maken, zoals het eten van evenwichtige maaltijden en regelmatig sporten. Maar ook ontspanning en voldoende slapen dragen bij aan een gezonde levensstijl.

Sociale media en lichaamsbeeld

Wees je bewust van de invloed van sociale media op het zelfbeeld van je tiener. Zorg dat je kind weet dat foto's vaak bewerkt zijn en niet altijd de werkelijkheid weerspiegelen. Probeer je tiener te leren dat vergelijking met anderen niet gezond is.

Tips voor ouders
1. Voer open gesprekken over het lichaamsbeeld
2. Leg de focus op gezondheid in plaats van gewicht
3. Wees bewust van de invloed van sociale media

Zelfvertrouwen en zelfacceptatie bevorderen

Help je tiener met het ontwikkelen van zelfvertrouwen en zelfacceptatie. Dit kan door hun vaardigheden en prestaties te erkennen en waarderen. Zorg ook voor een veilige en ondersteunende omgeving waarin je tiener fouten kan maken en hiervan kan leren.

Professionele hulp zoeken

Als je merkt dat je tiener blijft worstelen met zijn of haar zelfbeeld, kan het nuttig zijn om professionele hulp in te schakelen. Een therapeut of counselor kan je tiener helpen bij het ontwikkelen van een gezonder zelfbeeld.

Een tiener helpen met het ontwikkelen van een gezond lichaamsbeeld kan een uitdaging zijn, maar met geduld en begrip kun je je tiener ondersteunen in deze belangrijke fase van hun leven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.