Het beheersen van driftbuien bij peuters

CCarlijn 7 september 2023 09:32

Als ouder is het omgaan met driftbuien van je peuter een van de grootste uitdagingen. Een driftbui kan gebeuren wanneer je kind overstuur raakt en emotioneel reageert. Het kan moeilijk zijn om te weten hoe je moet reageren, vooral als de driftbuien frequent en intens zijn. Gelukkig zijn er een aantal strategieën die je kunt toepassen om deze situaties te beheersen en te voorkomen.

Oorzaken van driftbuien bij peuters

Het begrijpen van de oorzaken van driftbuien bij peuters is de eerste stap om ze te beheersen. Driftbuien kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, waaronder:

 • Frustratie: Peuters hebben vaak nog niet de vaardigheden om hun emoties op een gezonde manier te uiten. Dit kan leiden tot frustratie, die zich kan manifesteren als een driftbui.

 • Overweldigd zijn: Een peuter kan een driftbui krijgen als hij zich overweldigd voelt door een situatie. Dit kan gebeuren in een nieuwe omgeving, wanneer er te veel prikkels zijn, of wanneer ze te veel eisen krijgen.

 • Vermoeidheid en honger: Gebrek aan slaap en honger kunnen ook leiden tot driftbuien. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je peuter voldoende slaapt en eet om driftbuien te voorkomen.

Hoe reageren op driftbuien

Er zijn verschillende manieren om te reageren op de driftbuien van je peuter. De beste manier hangt af van de situatie en de aard van de driftbui. Hier zijn een paar tips:

 • Blijf kalm: Als ouder is het belangrijk om zelf kalm te blijven tijdens een driftbui. Als je gefrustreerd of boos wordt, kan dit de situatie alleen maar erger maken.

 • Negeer de driftbui: In sommige gevallen kan het het beste zijn om de driftbui te negeren. Dit geeft je peuter de kans om zelf te leren hoe hij zijn emoties kan beheersen.

 • Geef je peuter ruimte: Als je peuter een driftbui heeft, geeft hem dan wat ruimte. Dit kan je peuter helpen om zich te kalmeren.

Concrete stappen om driftbuien te beheersen

Hier zijn een aantal concrete stappen die je kunt nemen om driftbuien bij je peuter te beheersen:

 1. Blijf kalm
 2. Negeer de driftbui
 3. Geef je peuter ruimte
 4. Praat met je peuter
 5. Leid je peuter af

Deze stappen zijn echter geen garantie voor succes. Het is belangrijk om te onthouden dat elke peuter uniek is en dat wat voor de ene peuter werkt, misschien niet voor de andere werkt. Het kan nodig zijn om verschillende strategieën uit te proberen en te zien wat het beste werkt voor jou en je peuter.

Het zoeken van hulp

Als de driftbuien van je peuter frequent en intens zijn, is het misschien tijd om professionele hulp te zoeken. Er zijn veel professionals die gespecialiseerd zijn in het omgaan met driftbuien bij peuters, waaronder kinderpsychologen en gedragstherapeuten. Zij kunnen je de tools en strategieën geven die je nodig hebt om de driftbuien van je peuter te beheersen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.