Het bespreken van alcohol en drugs met tieners: tips voor ouders

IIlse 14 september 2023 16:02

Het is een feit dat tieners op enig moment in hun leven met alcohol en drugs geconfronteerd kunnen worden. Ouders spelen een cruciale rol in de voorbereiding van hun kinderen op deze ontmoetingen. Daarom is het essentieel om open en eerlijk te zijn over de risico's en gevolgen. In deze gids delen we een aantal waardevolle tips om dit gesprek minder ontmoedigend te maken.

Begrijp het probleem

Het eerste dat je moet doen, is volledig begrijpen wat alcohol- en drugsgebruik bij tieners inhoudt. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren over de verschillende soorten drugs, hun effecten en de redenen waarom tieners ze zouden kunnen proberen. Kennis is macht, en in dit geval helpt het je om een open en eerlijk gesprek te voeren.

Neem een niet-oordelende houding aan

Het is cruciaal om een niet-oordelende houding aan te nemen wanneer je over alcohol en drugs praat. Tieners voelen zich vaak aangevallen of begrepen als hun ouders het gesprek vanuit een plaats van oordeel of kritiek benaderen. Wees empathisch en luister naar hun perspectief.

Kies het juiste moment

Timing is alles, vooral als het gaat om gevoelige onderwerpen zoals dit. Kies een rustig en comfortabel moment waarop je niet gestoord wordt. Dit zorgt voor een veilige omgeving waarin je tiener zich open kan stellen.

Wees eerlijk en transparant

Het is belangrijk om eerlijk en transparant te zijn over je eigen ervaringen en meningen. Als je open bent, stimuleert dit je kind om hetzelfde te doen. Vergeet niet dat dit een tweerichtingsgesprek is.

Geef duidelijke boodschappen

Maak je verwachtingen duidelijk, maar zorg ook dat je uitlegt waarom je bepaalde meningen hebt. Leg uit wat de mogelijke gevolgen zijn van het gebruik van alcohol en drugs, zowel op de korte als de lange termijn.

Hieronder vind je een tabel die je kan helpen je voor te bereiden op het gesprek:

Punt Beschrijving
Kennis Verzamel informatie over alcohol en drugs.
Houding Wees open, luisterend en niet-oordelend.
Timing Kies een rustig en comfortabel moment.
Eerlijkheid Deel je eigen ervaringen en meningen.
Boodschap Wees duidelijk over je verwachtingen en de mogelijke gevolgen.

Het bespreken van alcohol en drugs met je tiener kan een uitdaging zijn, maar het is een essentiële stap om hen te helpen veilige en gezonde keuzes te maken. Met de juiste aanpak en begrip kan je dit gesprek tot een succes maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.