Het ondersteunen van een kind met dyslexie

IIlse 18 september 2023 10:32

Als ouder wil je niets liever dan je kind gelukkig zien, en het kan hartverscheurend zijn om te zien dat je kind worstelt met iets als dyslexie. Dyslexie, een leerstoornis die het lezen, spellen en schrijven bemoeilijkt, kan een grote invloed hebben op het zelfvertrouwen en de academische prestaties van een kind. Maar met de juiste ondersteuning kunnen kinderen met dyslexie leren omgaan met hun uitdagingen en zelfs uitblinken op school. Hier zijn enkele tips voor ouders over hoe ze hun kind met dyslexie kunnen ondersteunen.

Begrijp dyslexie

Een van de belangrijkste stappen bij het ondersteunen van een kind met dyslexie is om te begrijpen wat dyslexie is en hoe het het leren van uw kind beïnvloedt. Dyslexie is niet een kwestie van intelligentie of luiheid, het is een neurologische aandoening die de manier waarop de hersenen informatie verwerken beïnvloedt. Het is belangrijk dat ouders dit begrijpen om te voorkomen dat ze hun kind per ongeluk ontmoedigen of schuldig maken.

Ondersteun het leren thuis

Wat kan je als ouder thuis doen om een kind met dyslexie te ondersteunen? Hier zijn enkele suggesties:

  • Creëer een rustige en georganiseerde leeromgeving. Dit kan helpen om afleiding te minimaliseren en het kind te helpen zich te concentreren op zijn taken.
  • Gebruik visuele hulpmiddelen. Veel kinderen met dyslexie zijn visuele leerlingen, dus het gebruik van diagrammen, kaarten en andere visuele hulpmiddelen kan helpen.
  • Maak gebruik van technologie. Er zijn veel apps en softwareprogramma's die speciaal zijn ontworpen om kinderen met dyslexie te helpen.
  • Oefen lezen en schrijven op een leuke manier. Maak het leren leuk door middel van spelletjes en activiteiten die het lezen en schrijven bevorderen.

Werk samen met de school

Het is ook belangrijk om een goede relatie op te bouwen met de school van uw kind en om samen te werken met de leraren om ervoor te zorgen dat uw kind de juiste ondersteuning krijgt. Dit kan onder meer het volgende omvatten:

  • Neem contact op met de leraar. Communiceer regelmatig met de leraar van uw kind over zijn voortgang en eventuele problemen die hij op school ondervindt.
  • Vraag naar aanpassingen. Veel scholen bieden aanpassingen of accommodaties voor kinderen met leerstoornissen, zoals extra tijd om toetsen te maken of het gebruik van technologie in de klas.
  • Zoek naar extra ondersteuning. Dit kan variëren van individuele tutoring tot speciale onderwijsprogramma's.

Strategieën en technieken voor ouders

Hier zijn enkele strategieën en technieken die ouders kunnen gebruiken bij het ondersteunen van een kind met dyslexie:

Strategie Beschrijving
Positieve feedback Geef je kind veel lof en positieve feedback om zijn zelfvertrouwen te versterken.
Structuur Zorg voor een gestructureerde en consistente routine om je kind te helpen zich veilig en zeker te voelen.
Patience Wees geduldig en begripvol. Dyslexie kan frustrerend zijn, maar het is belangrijk om kalm en ondersteunend te blijven.

Het feit dat uw kind dyslexie heeft betekent niet dat het niet kan leren en slagen. Met de juiste ondersteuning en hulpmiddelen, kunnen kinderen met dyslexie leren omgaan met hun uitdagingen en hun volledige potentieel bereiken. Als ouder speel je een cruciale rol in dit proces, dus het is belangrijk om te leren hoe je je kind op de beste manier kunt ondersteunen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.