Het ondersteunen van je kind bij het maken van huiswerk: 7 tips

IIlse 13 september 2023 07:02

Komt dit je bekend voor? Je kind heeft moeite met het maken van huiswerk en je weet niet goed hoe je moet helpen. Misschien wil je graag betrokken zijn bij het leerproces van je kind, maar weet je niet waar te beginnen. Geen paniek! Met de juiste hulpmiddelen en strategieën kun je je kind effectief ondersteunen bij het maken van huiswerk. Hier zijn zeven tips om je te helpen.

1. Bied een gestructureerde omgeving

Zorg voor een rustige en storende vrije omgeving waar je kind zich kan concentreren op het huiswerk. Dit kan een specifieke plek in huis zijn, zoals een bureau in de slaapkamer van je kind of een hoekje in de woonkamer.

2. Houd een vaste routine aan

Het hebben van een vaste routine kan helpen om je kind eraan te laten wennen dat er op vaste tijden huiswerk gemaakt wordt. Dit voorkomt ook dat je kind het huiswerk uitstelt.

3. Wees betrokken, maar niet teveel

Het is belangrijk dat je betrokken bent bij het huiswerk van je kind, maar probeer niet te veel te helpen. Je kind moet leren om zelf problemen op te lossen. Bied hulp waar nodig, maar laat je kind vooral zelfstandig werken.

4. Gebruik hulpmiddelen

Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar die je kind kunnen helpen bij het maken van huiswerk. Denk aan educatieve apps, online tutorials en huiswerkplanners. Moedig je kind aan om deze hulpmiddelen te gebruiken.

5. Leer je kind om hulp te vragen

Het is belangrijk dat je kind leert om hulp te vragen als hij of zij ergens niet uitkomt. Dit kan bij een leraar zijn, maar ook bij jou als ouder. Maak duidelijk dat het oké is om vragen te stellen en hulp te vragen.

6. Bied positieve versterking

Positieve versterking kan helpen om je kind te motiveren. Geef je kind complimenten voor het harde werk en de inzet. Dit kan je kind aanmoedigen om verder te gaan met het werk.

7. Leer je kind om gebruik te maken van studievaardigheden

Leer je kind studievaardigheden zoals timemanagement, notities maken en het gebruik van flashcards. Deze vaardigheden zijn niet alleen nuttig voor het huiswerk, maar ook voor het leren in het algemeen.

Hier is een overzichtelijke tabel die bovenstaande tips samenvat:

Tips Toelichting
Bied een gestructureerde omgeving Zorg voor een rustige plek waar je kind zich kan concentreren op het huiswerk
Houd een vaste routine aan Dit helpt om huiswerk maken een gewoonte te maken
Wees betrokken, maar niet teveel Laat je kind zelf problemen oplossen maar bied hulp waar nodig
Gebruik hulpmiddelen Er zijn veel educatieve hulpmiddelen beschikbaar die je kind kunnen helpen
Leer je kind om hulp te vragen Het is oké om vragen te stellen en hulp te vragen
Bied positieve versterking Complimenten kunnen je kind motiveren
Leer je kind om gebruik te maken van studievaardigheden Notities maken, timemanagement en flashcards zijn nuttige vaardigheden voor het leren

We hopen dat deze tips je kunnen helpen om je kind beter te ondersteunen bij het maken van huiswerk. Vergeet niet dat elke ouder en elk kind uniek is, dus het kan zijn dat niet alle tips voor jou of je kind werken. Het belangrijkste is dat je je kind aanmoedigt en ondersteunt in het leerproces.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.