Hoe help je je kind bij het ontwikkelen van goede studiegewoonten

IIlse 30 september 2023 17:01

Het ontwikkelen van goede studiegewoonten bij je kind kan een uitdaging zijn, maar het is een essentieel onderdeel van hun academische succes. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij dit proces.

Creëer een effectieve leeromgeving

Een rustige, comfortabele en goed verlichte ruimte kan een groot verschil maken in de productiviteit van je kind. Zorg voor een netjes bureau of tafel met voldoende ruimte om boeken en materialen neer te leggen. Oriënteer het bureau weg van afleidingen zoals ramen en deuren.

Stel een vaste studietijd in

Consistentie is belangrijk bij het ontwikkelen van nieuwe gewoonten. Laat je kind elke dag rond dezelfde tijd studeren. Dit helpt om studeren te normaliseren als een dagelijkse routine.

Bied ondersteuning en begeleiding

Als ouder ben je de eerste en belangrijkste leraar van je kind. Wees beschikbaar om vragen te beantwoorden en om je kind te helpen de leerstof te begrijpen. Maar let op: ondersteunen is niet hetzelfde als doen. Het is belangrijk dat je kind leert om zelfstandig te werken.

Leer je kind studietechnieken

Er zijn veel verschillende studietechnieken die je kind kunnen helpen de stof beter te begrijpen en te onthouden. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Flitskaarten: Dit zijn kaarten met een vraag of een stuk informatie aan de ene kant en het antwoord aan de andere kant. Ze zijn geweldig voor memoriseren.
  2. Samenvatten: Laat je kind de leerstof in eigen woorden samenvatten. Dit helpt om het begrip van de stof te verbeteren.
  3. Zelftesten: Test je kind op de geleerde stof. Dit is een effectieve manier om het geheugen te versterken.

Moedig pauzes aan

Studeren is intensief werk voor de hersenen, dus het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Een algemene regel is om een pauze te nemen van 5-10 minuten voor elk uur studeren.

Zorg voor een evenwichtige levensstijl

Goede voeding, voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging zijn ook belangrijk voor academisch succes. Ze helpen om de concentratie en het geheugen van je kind te verbeteren.

Onthoud dat elke student uniek is en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het belangrijkste is om geduldig en ondersteunend te zijn terwijl je kind nieuwe studiegewoonten ontwikkelt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.