Hoe help je je kind met wiskunde

IIlse 15 september 2023 18:22

Wiskunde kan een uitdagend vak zijn voor veel kinderen. Als ouder wil je natuurlijk je kind zo goed mogelijk ondersteunen. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel geven we je praktische tips en strategieën over hoe je je kind kunt helpen met wiskunde. Van basisvaardigheden tot het overwinnen van wiskunde angst, we hebben het allemaal voor je!

Wiskunde begrijpelijk maken

De eerste stap om je kind te helpen met wiskunde is om het begrijpelijk te maken. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld:

 1. Wiskundige concepten visualiseren. Maak gebruik van tekeningen, grafieken of modellen om wiskundige ideeën uit te leggen.
 2. Geef je kind praktische voorbeelden. Laat je kind zien hoe ze wiskunde kunnen toepassen in het echte leven. Dit helpt ze om de relevantie van wiskunde te zien.
 3. Moedig je kind aan om vragen te stellen. Dit helpt het kind om zijn gedachten te articuleren en helpt jou om hun begrip van het onderwerp te peilen.

Ondersteuning bij wiskunde huiswerk

Wanneer je kind met wiskundehuiswerk thuis komt, is het belangrijk om ze de juiste ondersteuning te bieden. Hier zijn enkele tips die je kunt volgen:

 • Bied hulp, maar neem het werk niet over. Het is belangrijk dat je kind zelf leert problemen op te lossen.
 • Laat je kind hardop denken. Dit helpt hen om hun denkproces te articuleren en stimuleert kritisch denken.
 • Moedig doorzettingsvermogen aan. Wiskunde kan frustrerend zijn, maar het is belangrijk om je kind aan te moedigen om vol te houden.

Plezier in wiskunde creëren

Een van de beste manieren om je kind te helpen met wiskunde is door het leuk te maken. Wiskunde hoeft niet saai te zijn! Hier zijn enkele manieren om plezier in wiskunde te creëren:

 • Speel wiskunde spelletjes. Er zijn talloze online en offline spelletjes die wiskundige concepten op een leuke manier onderwijzen.
 • Maak wiskunde relevant. Probeer wiskundige concepten te relateren aan de interesses van je kind. Dit kan hen motiveren om meer te leren.
 • Beloon inspanning, niet alleen resultaten. Dit helpt je kind begrijpen dat het proces net zo belangrijk is als het antwoord.

Angst voor wiskunde overwinnen

Veel kinderen ervaren angst voor wiskunde, wat hun capaciteit om het te leren kan beïnvloeden. Hier zijn enkele strategieën om dit te overwinnen:

 • Stel positieve verwachtingen. Laat je kind weten dat iedereen wiskunde kan leren, en dat het oké is om fouten te maken.
 • Bied emotionele ondersteuning. Moedig je kind aan om over hun angsten te praten en bied een luisterend oor.
 • Bouw vertrouwen op. Laat je kind zien dat ze wiskundige problemen kunnen oplossen, en moedig ze aan om stap voor stap te werken.

In onderstaande tabel vind je een overzicht van de besproken punten en bijhorende acties die je kunt ondernemen om je kind te helpen met wiskunde.

Onderwerpen Acties
Wiskunde begrijpelijk maken Concepten visualiseren, Praktische voorbeelden geven, Vragen aanmoedigen
Ondersteuning bij wiskunde huiswerk Hulp bieden, Hardop denken aanmoedigen, Doorzettingsvermogen aanmoedigen
Plezier in wiskunde creëren Wiskunde spelletjes spelen, Wiskunde relevant maken, Inspanning belonen
Angst voor wiskunde overwinnen Positieve verwachtingen stellen, Emotionele ondersteuning bieden, Vertrouwen opbouwen

Met deze tips kun je je kind op een effectieve manier helpen met wiskunde.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.