Hoe introduceer je gezonde eetgewoonten bij peuters: 5 praktische tips

CCarlijn 16 september 2023 10:16

Etenstijd kan voor ouders van peuters soms een echte uitdaging zijn, vooral als je probeert gezonde eetgewoonten te introduceren. Maar wees gerust, er zijn manieren om je peuter aan te moedigen om gezonder te eten zonder dat dit een strijd wordt. Hier zijn 5 praktische tips om je te helpen bij deze uitdaging.

1. Maak het leuk

Tip één: maak het leuk! Kinderen zijn dol op spelletjes en plezier, dus probeer dit te integreren in hun eetgewoonten. Maak bijvoorbeeld een kleurrijk bord met verschillende soorten groenten en fruit en geef ze grappige namen. Of maak een spelletje van het eten, bijvoorbeeld door ze te laten 'jagen' op de broccoli-boompjes in hun bord.

2. Bied variatie aan

Het tweede advies ligt voor de hand, maar wordt vaak vergeten: bied variatie aan. Peuters hebben een natuurlijke neiging om nieuwe dingen uit te proberen, dus maak hier gebruik van. Bied verschillende soorten voedsel aan en wissel regelmatig af.

3. Wees een rolmodel

De derde tip is waarschijnlijk de belangrijkste: wees een rolmodel. Peuters kijken naar hun ouders en nemen hun eetgewoonten over. Als jij gezond eet, is de kans groter dat je peuter dat ook doet.

4. Betrek ze bij de maaltijdvoorbereiding

Een andere manier om peuters te enthousiasmeren voor gezond eten is door ze te betrokken bij de maaltijdvoorbereiding. Laat ze helpen met het wassen van de groenten of het roeren van de soep. Dit kan hun interesse in het voedsel vergroten en ze meer geneigd maken om het te proberen.

5. Maak een voedingsschema

Ten slotte, een handige tip is om een voedingsschema te maken. Hiermee kun je bijhouden welke voedingsmiddelen je peuter al heeft geprobeerd en welke nog niet. Bovendien kan het je helpen om te zorgen voor een evenwichtige voeding.

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag
Worteltjes Broccoli Spinazie Paprika Tomaat Komkommer Erwten

Het introduceren van gezonde eetgewoonten bij peuters kan een uitdaging zijn, maar met deze tips kan het zeker lukken. Vergeet niet, het allerbelangrijkste is dat je peuter leert genieten van gezond eten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.