Hoe introduceer je mindfulness aan kinderen: 5 makkelijke oefeningen

IIlse 18 september 2023 16:22

Mindfulness is het vermogen om volledig aanwezig en betrokken te zijn bij het huidige moment - zonder oordeel of afleiding. Het heeft tal van voordelen voor ons welzijn en kan bijzonder nuttig zijn voor kinderen. Maar hoe introduceer je mindfulness aan kinderen? Hier zijn 5 makkelijke oefeningen die je kunt proberen.

Waarom is mindfulness belangrijk voor kinderen?

Het aanleren van mindfulness bij kinderen kan hen helpen om beter om te gaan met stress, hun concentratie te verbeteren en hun emotionele intelligentie te versterken. Bovendien kan het hun zelfbewustzijn en zelfvertrouwen vergroten.

5 makkelijke mindfulness oefeningen voor kinderen

Hier zijn vijf eenvoudige oefeningen die je kunt introduceren om mindfulness bij kinderen te bevorderen.

1. Ademhalingsoefeningen

Een eenvoudige manier om kinderen te introduceren in mindfulness is door ademhalingsoefeningen. Een voorbeeld hiervan is de 'buikademhaling'. Vraag het kind om op een comfortabele plek te zitten of te liggen en hun hand op hun buik te leggen. Laat ze voelen hoe hun buik rijst en daalt met elke ademhaling.

2. Mindful eten

Mindful eten gaat over het volledig ervaren van het eten - de smaak, textuur, geur en het geluid bij het kauwen. Je kunt beginnen met een klein tussendoortje zoals een stuk fruit.

3. Natuurwandelingen

Buiten zijn biedt een geweldige gelegenheid om mindfulness te beoefenen. Moedig kinderen aan om de omgeving in detail op te merken - de geluiden, geuren en kleuren.

4. Yoga

Yoga is een uitstekende manier voor kinderen om mindfulness te beoefenen en hun lichaamsbewustzijn te verbeteren. Er zijn veel kindvriendelijke yoga poses en oefeningen beschikbaar.

5. Meditatie

Hoewel dit misschien ingewikkeld lijkt voor kinderen, zijn er veel eenvoudige kindvriendelijke meditatie oefeningen beschikbaar.

Oefening Beschrijving
Ademhalingsoefeningen Voel hoe je buik rijst en daalt met elke ademhaling
Mindful eten Ervaar volledig het eten - de smaak, textuur, geur en het geluid bij het kauwen
Natuurwandelingen Merk de omgeving in detail op - de geluiden, geuren en kleuren
Yoga Verbeter lichaamsbewustzijn met kindvriendelijke yoga poses
Meditatie Probeer eenvoudige meditaties voor kinderen

Deze oefeningen zijn maar het begin van de mindfulness reis voor je kinderen. Met oefening en geduld zullen ze leren om meer aanwezig en bewust te zijn in hun dagelijks leven. Het is een prachtig geschenk dat je ze kunt geven, dat hen hun hele leven zal bijblijven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.