Hoe je kinderen verantwoordelijkheid leert: 7 praktische tips

IIlse 6 september 2023 12:42

Het leren van verantwoordelijkheid is een belangrijk aspect in de opvoeding van een kind. Maar hoe pak je dit aan? In dit artikel geven we je 7 praktische tips om je kinderen verantwoordelijkheid te leren.

1. Begin met kleine taken

Begin met het geven van kleine taken aan je kinderen die passen bij hun leeftijd. Deze kunnen variëren van het opruimen van hun speelgoed tot het helpen met kleine klusjes in huis. Het geeft ze niet alleen een gevoel van prestatie, maar leert ze ook dat ze een belangrijke rol spelen in het gezin.

2. Maak duidelijke afspraken

Het is belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt met je kinderen. Dit helpt hen te begrijpen wat er van hen verwacht wordt en wat de gevolgen zijn als ze hun verantwoordelijkheden niet nakomen. Wees consistent in je regels en houd je aan de afspraken.

3. Leer ze de gevolgen van hun acties

Leg je kinderen uit dat elke actie een gevolg heeft. Als ze hun speelgoed niet opruimen, kunnen ze het de volgende keer misschien niet vinden. Als ze hun huiswerk niet maken, krijgen ze misschien een slecht cijfer. Dit helpt hen te begrijpen dat hun acties gevolgen hebben en dat ze verantwoordelijk zijn voor die gevolgen.

4. Geef het goede voorbeeld

Als ouder ben je de belangrijkste rolmodel voor je kinderen. Zorg ervoor dat je zelf ook verantwoordelijk gedrag laat zien. Als je wilt dat je kinderen hun spullen opruimen, zorg dan dat je zelf ook je spullen opruimt. Dit zal hen aanmoedigen om hetzelfde te doen.

5. Bied begeleiding en ondersteuning

Het is belangrijk dat je je kinderen begeleidt en ondersteunt in hun leerproces. Als ze moeite hebben met een taak, help ze dan en geef ze de nodige aanwijzingen. Maar laat ze ook zelf proberen en fouten maken. Dit leert ze dat ze verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun acties en dat fouten maken een onderdeel is van het leerproces.

6. Geef complimenten en beloningen

Geef je kinderen complimenten en beloningen wanneer ze hun verantwoordelijkheden nakomen. Dit kan hen motiveren om het in de toekomst opnieuw te doen en geeft hen een positief gevoel over hun capaciteiten.

7. Maak ze verantwoordelijk voor hun gedrag

Laat je kinderen verantwoordelijk zijn voor hun gedrag. Als ze iets verkeerd hebben gedaan, laat ze dan hun fouten toegeven en excuses aanbieden. Dit leert ze dat ze verantwoordelijk zijn voor hun acties en helpt hen om verantwoordelijk gedrag te ontwikkelen.

Hieronder vind je een overzicht van de 7 tips:

Tip Beschrijving
1. Begin met kleine taken Geef je kinderen kleine taken die passen bij hun leeftijd.
2. Maak duidelijke afspraken Maak duidelijke afspraken met je kinderen en houd je aan de regels.
3. Leer ze de gevolgen van hun acties Leer je kinderen dat hun acties gevolgen hebben.
4. Geef het goede voorbeeld Laat zelf verantwoordelijk gedrag zien.
5. Bied begeleiding en ondersteuning Begeleid en ondersteun je kinderen in hun leerproces.
6. Geef complimenten en beloningen Geef je kinderen complimenten en beloningen voor hun verantwoordelijkheden.
7. Maak ze verantwoordelijk voor hun gedrag Leer je kinderen verantwoordelijk te zijn voor hun gedrag.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.