Hoe kies je de juiste oppas voor je kind?

CCarlijn 10 oktober 2023 16:17

Het kiezen van de juiste oppas voor je kind kan een uitdaging zijn. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden en je wilt natuurlijk de beste keuze voor je kind maken. In dit artikel geven we je enkele tips en overwegingen die je kunnen helpen bij je keuze.

Criteria voor het kiezen van een oppas

Voordat je aan je zoektocht naar de perfecte oppas begint, is het belangrijk om te weten wat je precies zoekt. Hier zijn enkele criteria om te overwegen:

 • Ervaring: Heeft de oppas ervaring met kinderen van de leeftijd van jouw kind? Heeft de oppas ervaring met specifieke behoeften die je kind misschien heeft?
 • Referenties: Kan de oppas referenties voorleggen van vorige werkgevers? Het is altijd een goed idee om deze referenties ook daadwerkelijk na te gaan.
 • Betrouwbaarheid: Is de oppas betrouwbaar? Komt hij of zij altijd op tijd? Hoe flexibel is de oppas als er iets onverwachts gebeurt?
 • Persoonlijkheid: Past de persoonlijkheid van de oppas bij die van jou en je kind? Het is belangrijk dat je kind zich op zijn gemak voelt met de oppas.

Stappen om een oppas te kiezen

Zodra je weet waar je naar op zoek bent, kun je beginnen met het selectieproces. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Zoek naar kandidaten: Je kunt beginnen met het vragen aan vrienden en familie of ze iemand kennen. Er zijn ook veel websites en apps waar je oppassers kunt vinden.
 2. Interviews: Plan interviews met de potentiële oppassers. Dit kan in persoon zijn, maar ook via een videogesprek.
 3. Referenties controleren: Vraag de oppas om referenties en neem contact op met die referenties. Stel vragen over de ervaring van de oppas en hoe betrouwbaar ze zijn.
 4. Proefperiode: Plan een proefperiode waarin de oppas een paar keer op je kind past terwijl je thuis bent. Dit geeft je de kans om te zien hoe de oppas met je kind omgaat.
 5. Maak een keuze: Na de proefperiode kun je beslissen of je de oppas wilt aanhouden of verder wilt zoeken.

Vragen om een oppas te vragen

Tijdens het interview zijn er veel vragen die je kunt stellen om meer te weten te komen over de oppas. Hier zijn enkele suggesties:

 • Wat is je ervaring met kinderopvang?
 • Heb je referenties die ik kan bellen?
 • Wat zou je doen in een noodsituatie?
 • Hoe zou je omgaan met moeilijk gedrag?
 • Wat voor soort activiteiten zou je doen met mijn kind?

Het kan ook nuttig zijn om de oppas te vragen hoe ze zouden reageren in specifieke situaties. Bijvoorbeeld, wat ze zouden doen als je kind ziek zou worden, of als ze een conflict zouden hebben met je kind.

Het kiezen van de juiste oppas voor je kind kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste voorbereiding en overwegingen, kun je de beste persoon voor de taak vinden. Vergeet niet dat het belangrijkste is dat je kind zich veilig en comfortabel voelt met de oppas.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.