Hoe maak je gezonde lunchpakketten voor kinderen

IIlse 2 september 2023 07:01

Het maken van een gezonde lunch voor je kinderen kan een uitdaging zijn. Maar met een beetje planning en creativiteit, kun je lunchpakketten samenstellen die zowel voedzaam als heerlijk zijn. Hier zijn enkele tips en ideeën om je op weg te helpen.

Tips voor het maken van gezonde lunchpakketten

  1. Probeer verschillende voedselgroepen te combineren. Dit zorgt voor een evenwichtige voeding en houdt de dingen interessant. Denk aan volkoren granen, mager vlees of plantaardige eiwitten, groenten, fruit en zuivelproducten.
  2. Maak het kleurrijk. Een kleurrijke lunchbox is niet alleen visueel aantrekkelijk, maar zorgt ook voor een verscheidenheid aan voedingsstoffen. Groene bladgroenten, oranje wortels, rode tomaten, blauwe bessen... alle kleuren van de regenboog hebben verschillende voordelen voor de gezondheid.
  3. Bied variatie. Probeer niet elke dag hetzelfde te serveren. Verschillende voedingsmiddelen betekent verschillende vitamines en mineralen.
  4. Betrek je kinderen bij het proces. Laat ze helpen bij het kiezen en bereiden van hun lunch. Ze zullen waarschijnlijk meer bereid zijn om iets te eten dat ze zelf hebben geholpen maken.

Ideeën voor gezonde lunchpakketten

Hier zijn vijf recepten die je kunt proberen voor de lunchpakketten van je kinderen. Ze zijn allemaal eenvoudig te maken, vol voedingsstoffen en, belangrijker nog, kindvriendelijk!

  1. Volkoren wrap met kalkoen en groenten. Beleg een volkoren wrap met mager kalkoen, spinazie, tomaten en hummus. Rol het op en snij het in plakjes.
  2. Groentesoep met een volkoren broodje. Kook een grote pot soep in het weekend en verdeel het over de week. Je kunt allerlei soorten groenten gebruiken, zoals wortelen, courgette, bonen en tomaten.
  3. Pasta salade. Kook wat volkoren pasta en meng het met kip, tomaten, komkommer en een beetje olijfolie.
  4. Yoghurt met granen en fruit. Vul een potje met yoghurt, voeg wat granen toe en top het af met vers fruit zoals bessen of bananen.
  5. Hummus met groenten en volkoren crackers. Maak een dip van hummus en serveer het met een verscheidenheid aan knapperige groenten en volkoren crackers.

Probeer deze ideeën uit en zie wat werkt voor jou en je kinderen. Onthoud, het belangrijkste is om een evenwichtige voeding te bieden en te zorgen voor voldoende variatie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.