Hoe motiveer je je kinderen om huiswerk te maken: 7 tips

IIlse 30 augustus 2023 13:42

Het kan een uitdaging zijn om je kinderen te motiveren hun huiswerk te maken. Hoe meer je duwt, hoe meer ze lijken te weerstaan. Gelukkig zijn er strategieën die je kunt toepassen om deze strijd minder stressvol te maken. Hier zijn 7 tips om je kinderen te motiveren hun huiswerk te doen.

1. Stel een routine op

Het opstellen van een huiswerk routine helpt je kinderen om te weten wat er van hen wordt verwacht. Dit kan zo eenvoudig zijn als een vast tijdstip voor huiswerk elke dag, of zo gedetailleerd als een volledige planning met breaks en tijd voor vrije tijd.

2. Leg de waarde van huiswerk uit

Kinderen begrijpen niet altijd waarom ze huiswerk moeten doen. Leg de waarde van huiswerk uit en hoe het hen helpt om te groeien en te leren. Maak het relevant voor hun levens en toekomstige doelen.

3. Beloon inspanning, niet alleen resultaten

Beloningen kunnen een krachtig motiverend hulpmiddel zijn, maar het is belangrijk om inspanning te belonen, niet alleen resultaten. Dit helpt je kinderen om te zien dat hard werken loont, zelfs als ze niet altijd het 'juiste' antwoord krijgen.

4. Creëer een leeromgeving thuis

Een rustige, comfortabele en goed verlichte ruimte kan je kinderen helpen om zich op hun huiswerk te concentreren. Zorg voor een plek waar ze zich kunnen concentreren en waar alle benodigde materialen aanwezig zijn.

5. Bied hulp, maar doe het niet voor hen

Het kan verleidelijk zijn om het huiswerk van je kinderen voor hen te doen, vooral als ze moeite hebben. Maar dit helpt hen niet op de lange termijn. Bied hulp en ondersteuning, maar laat hen het werk zelf doen.

6. Leer hen time-management vaardigheden

Een van de belangrijkste vaardigheden die kinderen kunnen leren van huiswerk is hoe ze hun tijd kunnen beheren. Help ze om te leren hoe ze grote taken kunnen opbreken in kleinere, beheersbare taken en hoe ze deadlines kunnen halen.

7. Maak het plezierig

Huiswerk hoeft niet saai te zijn. Zoek manieren om het leuk te maken, zoals het maken van een spel van wiskunde problemen of het lezen van een hoofdstuk in een boek samen.

Hier zijn nog enkele algemene tips om je kinderen te motiveren:

Algemene tips Beschrijving
Wees geduldig Druk op kinderen kan averechts werken. Wees geduldig en begripvol.
Wees positief Geef positieve feedback en erken de inspanningen van je kinderen.
Verbind met de leraren Werk samen met de leraren van je kinderen om te zorgen voor consistentie.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.