Hoe ondersteun je een kind met dyscalculie

IIlse 26 augustus 2023 11:56

Dyscalculie is een leerstoornis die het moeilijk maakt voor kinderen om getallen en wiskundige concepten te begrijpen. Maar als ouder ben je zeker niet machteloos. Er zijn tal van manieren waarop je je kind met dyscalculie kunt ondersteunen en helpen omgaan met deze uitdaging. In dit artikel geven we je praktische tips en strategieën die je als ouder kunt gebruiken.

Begrijpen wat dyscalculie is

Dyscalculie is meer dan alleen moeite hebben met rekenen. Het beïnvloedt het vermogen van je kind om aantallen te begrijpen en te manipuleren, patronen te herkennen en logisch te redeneren. Het is belangrijk om als ouder te begrijpen wat dyscalculie inhoudt, zodat je je kind beter kunt ondersteunen.

School en dyscalculie

Op school kan dyscalculie een grote uitdaging zijn voor je kind. Het is belangrijk om in gesprek te gaan met de leerkracht en te kijken welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn. De school kan speciale onderwijsstrategieën toepassen om je kind te helpen.

Onderwijsstrategieën voor dyscalculie

Hier zijn enkele onderwijsstrategieën die scholen vaak gebruiken om kinderen met dyscalculie te ondersteunen. Het kan nuttig zijn om deze te bespreken met de leerkracht van je kind:

  • Gebruik van visuele hulpmiddelen: Diagrammen, grafieken en andere visuele hulpmiddelen kunnen kinderen met dyscalculie helpen om wiskundige concepten beter te begrijpen.
  • Aanpassing van taken: De leerkracht kan taken aanpassen om ze meer toegankelijk te maken voor je kind. Bijvoorbeeld, door opdrachten op te splitsen in kleinere, beheersbare stappen.
  • Extra tijd voor toetsen: Kinderen met dyscalculie hebben vaak meer tijd nodig om wiskundige problemen op te lossen. Het kan nuttig zijn voor je kind om extra tijd te krijgen voor toetsen en opdrachten.

Dyscalculie en thuis

Ook thuis kun je je kind met dyscalculie ondersteunen. Hier zijn enkele tips die je kunt proberen:

  • Gebruik spelletjes om wiskunde leuk te maken: Er zijn veel leuke spelletjes die je kind kunnen helpen om getallen en wiskunde beter te begrijpen. Denk aan bordspellen, kaartspellen of apps op de tablet.
  • Bied structuur en routine: Kinderen met dyscalculie hebben vaak baat bij een vaste routine en structuur. Probeer een vaste tijd en plek te hebben voor huiswerk.
  • Wees geduldig en positief: Het is belangrijk om geduldig te zijn en je kind te blijven aanmoedigen, zelfs als het moeilijk wordt. Focus op de inspanning van je kind, niet alleen op de resultaten.

Onthoud dat elk kind uniek is en dat wat voor het ene kind werkt, niet per se voor het andere kind werkt. Het belangrijkste is om open te blijven, te blijven communiceren met je kind en de school, en samen te zoeken naar de beste manieren om deze uitdaging aan te gaan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.