Hoe ondersteun je een kind met dyscalculie?

CCarlijn 5 september 2023 15:02

Voor ouders en verzorgers kan het een uitdaging zijn om een kind met dyscalculie te ondersteunen. Dyscalculie is een specifiek leerprobleem dat invloed heeft op het vermogen om getallen en wiskundige concepten te begrijpen. Gelukkig zijn er diverse manieren om je kind te helpen. In dit artikel delen we verschillende tips en strategieën.

Begrip van dyscalculie

Een goed begrip van dyscalculie is de eerste stap om je kind te kunnen ondersteunen. Dyscalculie is meer dan alleen moeite met rekenen. Het kan ook effect hebben op het dagelijks leven van je kind, bijvoorbeeld bij het inschatten van tijd of het omgaan met geld.

Ondersteuning op school

Dyscalculie kan een grote impact hebben op de schoolprestaties en het zelfvertrouwen van je kind. Het is essentieel dat de school op de hoogte is van de dyscalculie, zodat er aangepaste ondersteuning kan worden geboden. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van extra tijd tijdens toetsen of het gebruik van hulpmiddelen zoals een rekenmachine.

Educatieve hulpmiddelen

Er zijn diverse educatieve hulpmiddelen beschikbaar die kinderen met dyscalculie kunnen helpen. Hieronder een overzicht van enkele hulpmiddelen:

Hulpmiddel Beschrijving
Rekenmachine Voor complexe berekeningen
Getallenlijn Om getallen beter te begrijpen
Klok met cijfers Om de tijd beter te kunnen lezen
Apps en spellen Er zijn diverse educatieve apps en spellen die op een leuke en speelse manier wiskundige concepten kunnen uitleggen

Omgaan met dyscalculie

Het is belangrijk om te weten dat dyscalculie niet betekent dat je kind niet intelligent is. Het is belangrijk om dit ook aan je kind uit te leggen en ervoor te zorgen dat hij of zij zich niet minderwaardig voelt. Ook is het belangrijk om je kind te helpen realistische doelen te stellen en te leren omgaan met frustraties.

Conclusie

Het ondersteunen van een kind met dyscalculie kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis, hulpmiddelen en ondersteuning kan je kind succesvol zijn zowel op school als in het dagelijks leven. Bovenal is het belangrijk om empathie en begrip te tonen en je kind te laten weten dat het oké is om hulp te vragen en fouten te maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.