Hoe ondersteun je een kind met een depressie

IIlse 21 augustus 2023 16:07

Een kind dat worstelt met depressie heeft meer nodig dan gewoon wat opbeurende woorden. Het is een ernstige mentale gezondheidstoestand die professionele hulp en een sterk ondersteunend netwerk nodig heeft. Het kan overweldigend zijn voor ouders die niet weten hoe ze hun kind het beste kunnen helpen. Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om je kind te ondersteunen en hem of haar door deze moeilijke tijden te loodsen.

Symptomen van depressie bij kinderen

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke symptomen van depressie bij kinderen. Deze kunnen variëren van subtiele tot zeer duidelijke signalen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Verlies van interesse in dingen die ze eerder leuk vonden
 • Regelmatig verdrietig, huilerig, of geïrriteerd
 • Veranderingen in eetlust of slaappatronen
 • Moeilijkheden op school
 • Gevoelens van waardeloosheid of buitensporige schuld

Hoe om te gaan met een depressief kind

 1. Communicatie: Het is essentieel om open lijnen van communicatie te houden met je kind. Laat ze weten dat ze altijd met je kunnen praten over hoe ze zich voelen.
 2. Professionele hulp zoeken: Er zijn vele vormen van therapie beschikbaar die effectief kunnen zijn bij kinderen met depressie, zoals cognitieve gedragstherapie en inter-persoonlijke therapie.
 3. Onderwijs: Leer jezelf over depressie. Hoe meer je weet, hoe beter je je kind kunt helpen.
 4. Steunnetwerk opbouwen: Zorg ervoor dat je kind toegang heeft tot een netwerk van ondersteunende mensen, zoals leraren, vrienden en familieleden.

Behandelingsopties voor kinderen met depressie

De behandeling van depressie bij kinderen omvat meestal een combinatie van medicatie en psychotherapie. De juiste behandeling hangt af van de ernst van de depressie. Het is belangrijk om samen te werken met een zorgverlener om de beste behandeling voor je kind te bepalen.

 • Psychotherapie: Hierbij leren kinderen vaardigheden om met negatieve gevoelens en gedachten om te gaan.
 • Medicatie: Antidepressiva kunnen worden voorgeschreven, maar dit gebeurt meestal alleen bij ernstige gevallen en altijd onder nauw toezicht van een arts.
 • Gezinsbegeleiding: Dit kan nuttig zijn om het hele gezin te helpen omgaan met de depressie van het kind.

Depressie bij kinderen is zeer serieus en mag niet worden genegeerd. Door de juiste stappen te nemen, kun je je kind helpen de ondersteuning te krijgen die het nodig heeft.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.