Hoe ondersteun je je kind in de overstap naar de brugklas?

CCarlijn 13 augustus 2023 17:46

Het is een grote stap voor je kind, de overstap naar de brugklas. Het is een nieuwe omgeving, met nieuwe mensen, nieuwe vakken en nieuw huiswerk. Als ouder wil je je kind zo goed mogelijk ondersteunen in deze spannende tijd. Maar hoe doe je dat precies? Hier zijn wat tips om je op weg te helpen.

Zorg voor een goede voorbereiding

Voorbereiding is de sleutel tot succes. Begin met het bezoeken van open dagen van scholen. Hier kan je kind alvast een gevoel krijgen voor de sfeer op de school. Ook is het nuttig om samen de schoolspullen te kopen. Maak er een leuk uitje van, zodat je kind uitkijkt naar het starten met deze nieuwe spullen.

Het kan ook helpen om samen met je kind de nieuwe route naar school te fietsen. Zo weet je kind precies hoe hij of zij naar school moet komen, zonder te verdwalen.

Help bij het plannen

In de brugklas krijgt je kind waarschijnlijk meer huiswerk dan voorheen. Het is belangrijk dat je kind leert plannen. Je kunt je kind hierbij helpen door bijvoorbeeld een weekplanner te kopen en samen te kijken naar hoe het huiswerk het beste gedaan kan worden.

Luister en praat

Je kind zal veel nieuwe ervaringen opdoen en misschien ook wel wat onzekerheden hebben. Het is belangrijk dat je als ouder luistert en praat met je kind. Geef ruimte voor zijn of haar gevoelens en biedt een luisterend oor.

Bied structuur en rust

Hoewel het belangrijk is dat je kind leert omgaan met de nieuwe vrijheid en verantwoordelijkheden die bij de brugklas komen kijken, is het ook belangrijk om structuur en rust te bieden. Zorg ervoor dat je kind op tijd gaat slapen en dat er voldoende tijd en ruimte is voor ontspanning.

Het ondersteunen van je kind bij de overstap naar de brugklas kan een uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en ondersteuning kan je kind deze nieuwe fase met vertrouwen tegemoet treden. Blijf betrokken, luister naar je kind, en biedt de hulp en ondersteuning die nodig is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.