Hoe praat je met je kind over seksualiteit?

IIlse 5 oktober 2023 07:01

Het praten over seksualiteit kan soms een lastig onderwerp zijn voor ouders. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn met je kinderen over dit onderwerp, maar het is ook belangrijk om dit op een leeftijd passende manier te doen. Hier zijn enkele tips om je te helpen dit gesprek te voeren.

Wanneer moet je beginnen?

Het is nooit te vroeg om te beginnen met praten over seksualiteit. Kinderen zijn nieuwsgierig en willen de wereld om hen heen begrijpen. Dit omvat ook hun lichaam en hoe het werkt. Het is belangrijk om deze gesprekken te normaliseren en te laten zien dat het iets natuurlijks is om over te praten.

Hoe begin je het gesprek?

Begin het gesprek op een natuurlijke manier. Dit kan tijdens het kijken naar een film zijn, wanneer een thema over seksualiteit naar voren komt of wanneer je kind een vraag stelt. Het is belangrijk om altijd eerlijk te zijn en te antwoorden op een manier die passend is voor hun leeftijd.

Het uitleggen van lichaamsveranderingen

Puberteit is een tijd van grote veranderingen voor kinderen. Het is belangrijk om deze veranderingen uit te leggen en te praten over wat ze kunnen verwachten. Dit kan helpen om angsten en onzekerheden weg te nemen.

Seksuele consent uitleggen

Consent is een belangrijk aspect van seksualiteit. Het is belangrijk om dit concept op jonge leeftijd uit te leggen. Dit kan je doen door te praten over persoonlijke grenzen en het respecteren van de keuzes van anderen.

Praten over veiligheid

Het is ook belangrijk om te praten over veiligheid als het gaat om seksualiteit. Dit kan gaan over het gebruik van anticonceptie, maar ook over emotionele veiligheid en het recht om 'nee' te zeggen.

Tips voor het praten over seksualiteit

Hier zijn enkele tips voor het praten over seksualiteit met je kind:

  1. Wees open en eerlijk
  2. Zorg voor een veilige en comfortabele omgeving
  3. Luister naar de vragen en zorgen van je kind
  4. Gebruik correcte termen voor lichaamsdelen en handelingen
  5. Maak het een doorlopend gesprek, niet een eenmalig gesprek

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.