Leerproblemen bij kinderen: wat je moet weten

CCarlijn 8 augustus 2023 19:32

Het opvoeden van kinderen gaat gepaard met veel vreugde, maar kan ook uitdagingen met zich meebrengen, vooral als je kind worstelt met leerproblemen. Leerproblemen kunnen het zelfvertrouwen en de sociale vaardigheden van een kind beïnvloeden, en kunnen daarnaast ook een impact hebben op het gezinsleven. In dit artikel ontdek je wat je moet weten over leerproblemen bij kinderen, waaronder de oorzaken, soorten, signalen en strategieën voor het omgaan met deze uitdagingen.

Oorzaken van leerproblemen

Leerproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan gaan om biologische factoren, zoals hersenfunctie of genetica, maar ook omgevingsfactoren, zoals de kwaliteit van onderwijs of emotionele stress. Verder kunnen leerproblemen ook een teken zijn van een onderliggende aandoening, zoals ADHD of dyslexie.

Soorten leerproblemen

Er zijn verschillende soorten leerproblemen, waaronder:

 • Dyslexie: problemen met lezen en spelling.
 • Dyscalculie: problemen met rekenen.
 • Dysgrafie: problemen met schrijven.
 • Non-verbale leerstoornis: problemen met sociale en motorische vaardigheden.

Signalen van leerproblemen

Het kan lastig zijn om te bepalen of een kind een leerprobleem heeft. Let op de volgende signalen:

 • Moeite met lezen, schrijven of rekenen.
 • Problemen met begrijpend lezen.
 • Moeite om instructies te volgen.
 • Een trage woordenschatgroei.
 • Problemen met het ophalen en organiseren van informatie.

Strategieën voor het omgaan met leerproblemen

Er zijn verschillende strategieën en hulpmiddelen die ouders en docenten kunnen gebruiken om kinderen met leerproblemen te ondersteunen. Hier zijn enkele tips:

 1. Zorg voor een rustige en stabiele leeromgeving. Stel vaste routines in en zorg voor een rustige plek waar je kind kan studeren.
 2. Onderzoek verschillende leerstijlen. Elk kind is uniek, en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Experimenteer met verschillende leerstijlen om te zien wat jouw kind het beste helpt.
 3. Maak gebruik van hulpmiddelen en technologie. Er zijn tal van apps en hulpmiddelen die kinderen met leerproblemen kunnen ondersteunen, zoals lees-apps voor kinderen met dyslexie.
 4. Zoek hulp van professionals. Soms kunnen professionele begeleiders of therapeuten extra ondersteuning bieden aan kinderen met leerproblemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat ieder kind uniek is. Met de juiste ondersteuning en hulpmiddelen kan ieder kind bloeien en succesvol zijn, ongeacht eventuele leerproblemen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.