Omgaan met jaloezie tussen broers en zussen

CCarlijn 20 augustus 2023 13:16

Jaloezie tussen broers en zussen is een veelvoorkomend verschijnsel in gezinnen. Het is een natuurlijk gevoel dat kan ontstaan door onder andere competitie, aandacht van de ouders en verschil in behandeling. Maar hoe ga je ermee om als ouder? Hier zijn enkele tips om de jaloezie tussen je kinderen te verminderen en de band te versterken.

Gezonde rivaliteit tussen broers en zussen

Het is belangrijk om te beseffen dat een zekere mate van rivaliteit tussen broers en zussen normaal is. Deze 'gezonde' rivaliteit kan zelfs bijdragen aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden en empathie. Het wordt echter een probleem wanneer de rivaliteit verandert in intense jaloezie, wat kan leiden tot gedragsproblemen en een ongezonde gezinsdynamiek.

Eerlijke verdeling

Een van de belangrijkste dingen die je als ouder kunt doen om jaloezie te verminderen, is eerlijk delen. Dit betekent niet dat je alles altijd 50/50 moet verdelen, maar dat je ieder kind het gevoel geeft dat hij of zij eerlijk wordt behandeld door bijvoorbeeld evenveel tijd met elk kind door te brengen.

Versterk de band tussen je kinderen

Naast het verminderen van jaloezie is het ook belangrijk om de band tussen je kinderen te versterken. Dit kun je doen door ze samen activiteiten te laten doen die ze beide leuk vinden. Hierbij is een lijst met mogelijke activiteiten:

  • Samen een nieuw spel leren
  • Een gezamenlijk project doen, zoals het bouwen van een boomhut
  • Samen koken of bakken
  • Samen een film kijken

Bouw het zelfvertrouwen van het jaloerse kind op

Om te voorkomen dat jaloezie een blijvend probleem wordt, is het belangrijk om het zelfvertrouwen van het jaloerse kind te vergroten. Dit kan door het kind te prijzen voor zijn of haar prestaties en door het kind te helpen bij het ontwikkelen van zijn of haar vaardigheden en talenten.

Omgaan met jaloezie tussen broers en zussen kan een uitdaging zijn, maar door bovenstaande tips te volgen, kun je een gezonde dynamiek in je gezin bevorderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.