Taalontwikkeling bij peuters: wat te verwachten?

IIlse 5 augustus 2023 17:06

De taalontwikkeling bij peuters is een fascinerend proces. Het ene moment brabbelen ze wat onverstaanbare klanken uit, en het volgende moment spreken ze volledige zinnen uit. Maar wat kun je precies verwachten van de taalontwikkeling van je peuter?

Taalmijlpalen bij peuters

Het is belangrijk om te weten dat elk kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelt. Sommige peuters zijn vroeg met praten, terwijl anderen meer tijd nodig hebben. Dit is een overzicht van enkele belangrijke taalmijlpalen die je kunt verwachten:

Leeftijd Taalmijlpalen
1-2 jaar Begrijpt eenvoudige instructies, begint met het combineren van woorden
2-3 jaar Kan eenvoudige zinnen maken, begrijpt complexere instructies
3-4 jaar Gebruikt complete zinnen, kan een eenvoudig verhaal vertellen

Stimuleren van de taalontwikkeling

Als ouder speel je een cruciale rol in de taalontwikkeling van je kind. Communiceren, voorlezen en spelletjes spelen zijn allemaal manieren om de taalontwikkeling van je peuter te stimuleren.

Taalvertraging bij peuters

Het kan gebeuren dat je peuter achterblijft in zijn taalontwikkeling. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals gehoorproblemen of een taalstoornis. Neem in dat geval contact op met een professional, zoals een logopedist.

Kortom, de taalontwikkeling bij peuters varieert per kind. Het is belangrijk om je kind te stimuleren, maar geef hem ook de tijd om zich op zijn eigen tempo te ontwikkelen. En onthoud: bij twijfel, raadpleeg altijd een professional.

Meer artikelen