Wat te doen als je kind moeite heeft op school

CCarlijn 7 augustus 2023 11:32

Als ouder kun je je machteloos voelen als je ziet dat je kind moeite heeft op school. Misschien worstelt je kind met de academische eisen, heeft het moeite om zich te concentreren in de klas, of is het zelfs bang om naar school te gaan. Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Er zijn veel ouders die in dezelfde situatie zitten en net als jij zoeken naar manieren om hun kind te ondersteunen. In dit artikel proberen we een handje te helpen door enkele strategieën en tips te delen over wat je kunt doen als je kind moeite heeft op school.

Signalen dat je kind moeite heeft op school

Het kan moeilijk zijn om te weten of je kind daadwerkelijk moeite heeft op school, of dat er gewoon een tijdelijke dip in de prestaties is. Hier zijn enkele signalen om op te letten:

  • Slechte cijfers ondanks inspanningen
  • Minder enthousiasme voor school
  • Vaak 'ziek' zijn
  • Verdrietig of boos na school
  • Problemen met slapen
  • Vermijden over school te praten

Hoe kun je je kind helpen

Er zijn verschillende manieren om je kind te helpen als het moeite heeft op school. Hieronder volgt een lijst met enkele strategieën die je kunt overwegen:

  1. Communiceren met de leraar: Het is belangrijk om een open communicatiekanaal te hebben met de leraren van je kind. Zij kunnen inzicht geven in hoe je kind het doet in de klas en suggesties geven voor hoe je je kind kunt ondersteunen.

  2. Stel een studieroutine in: Het opstellen van een studieroutine kan je kind helpen om georganiseerd te blijven en te zorgen voor voldoende tijd om te studeren. Zorg ervoor dat de routine voldoende pauzes heeft om te voorkomen dat je kind zich overbelast voelt.

  3. Begeleiding bieden bij huiswerk: Het is belangrijk om je kind te begeleiden bij het huiswerk, maar er ook voor te zorgen dat je kind zelfstandig leert werken. Je kunt je kind bijvoorbeeld helpen om te leren hoe het zijn tijd kan indelen en hoe het prioriteiten kan stellen.

  4. Moedig positieve houdingen aan: Moedig je kind aan om positief te blijven, zelfs als het moeilijk wordt. Het is belangrijk om je kind te laten weten dat het normaal is om fouten te maken en dat deze juist kansen zijn om te leren.

Het is belangrijk om geduldig en ondersteunend te zijn wanneer je kind moeite heeft op school. Onthoud dat elk kind uniek is en dat wat voor de een werkt, niet noodzakelijkerwijs voor de ander werkt. Het kan nodig zijn om verschillende strategieën te proberen en te zien wat het beste werkt voor je kind. Het belangrijkste is dat je kind weet dat het niet alleen is en dat het altijd op je kan rekenen voor steun.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.