Ouderschap en mindfulness: het belang van aanwezig zijn

IIlse 19 augustus 2023 07:01

Leven in het moment, of 'aanwezig zijn', is een essentieel onderdeel van mindfulness. Voor ouders kan dit bijzonder waardevol zijn. Aanwezig zijn betekent dat je volledig in het moment leeft, je bewust van je omgeving, je gevoelens, en vooral, de mensen om je heen. Voor ouders kan dit betekenen dat je volledig betrokken bent bij het leven van je kinderen.

Het belang van aanwezig zijn voor kinderen

Kinderen hebben aandacht nodig, en dit gaat veel verder dan alleen maar fysiek aanwezig zijn. Ze hebben emotionele en mentale betrokkenheid nodig. Aanwezig zijn als ouder betekent dat je er niet alleen bent voor de grote momenten in het leven van je kind, maar ook voor de kleine, dagelijkse momenten.

Voordelen van mindfulness voor ouders

Mindfulness kan een grote invloed hebben op de ouder-kindrelatie. Het helpt ouders te focussen op het moment, waardoor ze meer betrokken zijn bij hun kinderen. Hier zijn enkele voordelen van mindfulness voor ouders:

  • Vermindering van stress: Mindfulness helpt stress te verminderen, wat kan leiden tot een gelukkiger en gezonder gezinsleven.
  • Betere emotionele intelligentie: Mindfulness kan de emotionele intelligentie verbeteren, wat kan helpen bij het begrijpen en reageren op de emoties van je kinderen.
  • Grotere ouderlijke betrokkenheid: Door in het moment te leven, kunnen ouders meer betrokken zijn bij het leven van hun kinderen.

Mindfulness oefeningen voor ouders

Hier zijn enkele eenvoudige mindfulness oefeningen voor ouders:

  1. Ademhalingsoefening: Neem een paar minuten per dag om je te concentreren op je ademhaling. Sluit je ogen, haal diep adem en let op hoe je lichaam voelt.
  2. Mindful eten: Probeer tijdens het eten te focussen op de smaken, texturen en geuren van je eten. Dit kan je helpen om meer in het moment te leven.
  3. Dagelijkse dankbaarheid: Neem elke dag een moment om na te denken over de dingen waar je dankbaar voor bent. Dit kan je helpen om een positievere kijk op het leven te houden.

Mindfulness in het ouderschap gaat niet alleen over het zijn van een betere ouder, het gaat ook over het zijn van een beter mens. Door aanwezig te zijn in het moment, kunnen we beter omgaan met stress, meer empathie tonen en een diepere band met onze kinderen opbouwen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.